Daha Kolay Odaklanmak İçin 7 İpucu • Glonera
Glonera

Daha Kolay Odaklanmak İçin 7 İpucu

Çevrenizdeki bazı insanların üç dört saat kesintisiz şekilde çalıştığını görürken siz dikkatinizi bir saat, belki yarım saat ve hatta beş dakika bile bir konu üzerinde tutamıyor olabilirsiniz. Odaklanmak her zaman kolay değildir fakat pratik yaparak geliştirilebiir. Peki odaklanma nasıl olur? Odaklanma nasıl geliştirilir? Hayat kalitenizi arttıracak ve öğrenmenizi hızlandıracak tavsiyeleri sizin için derledik.

Odaklanma nedir? Odaklanma, zihin gücünüzü üzerine düşündüğünüz meseleye yöneltebilme miktarınızdır. Hem kendinizi ne kadar verebildiğiniz hem de ne kadar süreyle kendinizi verebildiğiniz pek çok şeye bağlıdır.

Odaklanma nasıl arttırılır? Odaklanmayı kısa ve uzun vadede geliştirmenin pek çok yolu var fakat hiçbiri bu sorunu bir günde çözmekte başarılı olmayacaktır. Yine de odaklanmanın pratikle gelişeceğini unutmayın, yani her gün odaklanmanızı birkaç dakika bile arttırmanız oldukça büyük bir gelişme olacaktır ve hayatınızı çok değiştirecektir.

Odaklanma nasıl geliştirilir?

Daha iyi uyku. Uyku odaklanma konusunda en önemli etkenlerden biridir ve her gün aynı saatte uyuyup uyanmak, altı saatten az veya dokuz saatten fazla uyumamak zihninizin daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.

Ekranlardan uzaklaşın. Özellikle de uyumadan hemen önce ve uyanır uyanmaz telefon ekranına bakmanız hem uyku veriminizi hem de güç içerisindeki zihinsel faaliyetlerinizi olumsuz etkileyecektir.

Hareket edin. 2018’de yapılan bir araştırma dört hafta düzenli egzersizin odaklanmayı arttırdığını kanıtlamıştır. Düzenli egzersiz sağlığınız için çok önemlidir fakat spor yapmamakta ısrarcı bile olsanız hareketten vazgeçmeyin. Gün içinde 20 dakika olsa bile yürümek, saatte bir kez ayağa kalkıp hareketlenmek odaklanma için önem taşır.

Meditasyon. Meditasyonun anda kalmaya yardımcı olduğu ve odaklanmayı arttırdığı sayısız araştırmada kanıtlanmıştır. Düzenli meditasyonla hem zihninizi hem de vücudunuzu büyük ölçüde geliştirebilirsiniz. Meditasyon nedir, nasıl yapılır diyorsanız bu yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Kafein alın. Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata, kahve, yeşil veya siyah çay gibi kafein kaynakları tüketildikten yaklaşık yarım saat sonra etki etmeye başlar ve dikkatinizi arttırır. Kafeini olması gerekenden daha fazla tüketmek veya uyku saatine yakın saatlerde tüketmek zararlı olabilir, bu yüzden kafein tüketiminde dikkatli olmak önemlidir.

Kısa aralıklarla çalışın. Elli dakika boyunca masanın başında durmaya hazır olmayabilirsiniz, kendinizi zorlamak yerine bu elli dakikayı ikiye bölerek 25 dakikalık periyotlarla çalışmayı deneyin. 25 dakika çalışın, masadan kalkmadan ve telefonunuza bakmadan 5 dakika ara verin ve tekrar 25 dakika çalışın. Üç veya dört kez bunu yaptıktan sonra tekrar çalışmadan 20-30 dakika ara verebilirsiniz.

Akıl egzersizleri yapın. Keyifli olabilecek beyin egzersizlerini deneyin; sudoku, satranç ve hafıza oyunları gibi yaparken zevk de alacağınız akıl oyunlarına vakit ayırmak odaklanmanıza büyük fayda sağlayacaktır.